Roadtripp till Jämtland & Dalarna

15-17 juli 2018
juli 21, 2018 - 19:37

Min historik visar att jag kom på att vi skulle åka till Dalarna (och Jämtland men det visste jag inte då) kl 14:11 i söndags. Jag och J satt vid våra datorer när jag helt plötsligt frågade honom om vi skulle åka till Dalarna. Först fick jag en väldigt förvirrad blick tillbaka och sedan såg han väldigt fundersam ut. Ett “nej” fick jag dock aldrig som det brukar bli när jag kommer med galna, spontana idéer… Någon minut senare svarade han: “Ja varför inte?” (fortfarande tveksam dock). I samma stund sprang jag upp och bytte vatten åt fåglarna och därefter satte jag mig vid datorn igen. 

Jag googlade som en galning på sevärdheter i Dalarna och på något sätt lyckades jag hitta till Jämtland också. Fem minuter senare hade jag skrivit upp alla ställen som vi skulle besöka på två dagar!

På mindre än två timmar hade vi packat & jag hade rakat benen & duschat. Det var nog bland det stressigaste jag har varit med om sedan jag skrev sista delen på mitt gymnasiearbete. 

Sedan packade vi in allt i bilen och åkte till Biltema!

Vi har gått förbi Camping-hyllan FLERA gånger på Biltema och sagt högt för oss själva “en vacker dag kommer vi hit och köper tält, sovsäckar m.m”. OCH NU HÄNDE DET?! Ett stort tält, två luftmadrasser, två sovsäckar, sittunderlag, en handpump & en mobilhållare fick vi med oss 😀

Efter Biltema åkte vi till Circle K och tankade bilen – vilket också var det sista stoppet innan vi åkte mot Jämtland.

 GPS:en visade 5 timmar och 14 minuter till vår destination (som var Tännforsen). Jag och J passade på att VLOGGA (för privat bruk) och tog massa bilder tillsammans i bilen =)

Vi insåg rätt snabbt att vi behövde gå på toa och få i oss lite mat. Första stoppet blev därför i Tönnebro där vi endast gick på toa…

Sedan stannade vi i Kilafors och köpte sallad & snacks på Coop. Persikor får nog sammanfatta större delen av våra snack-måltider.

Oooooch så åkte vi vidare…

Sverige är bra vackert!

Vi åkte igenom röken vid Kårböle (Ljusdals kommun). Fotot är alltså taget i söndags runt 21-tiden… Nu är vägarna avstängda och det brinner bokstavligen längs vägen =( Vi kan verkligen skatta oss lyckliga som kunde ta oss igenom vägarna utan problem. Det var bara på hemvägen som vi stötte på en polisbil som blockerade vägen på grund av branden i Ljusdals kommun. Vi åkte genom rökdimmor i stort sett överallt under hela resan…

Vi hittade en rastplats i Kårböle som hade världens mysigaste utsikt <3

Klockan blev alldeles för mycket (ca 22:45) och vi behövde få upp tältet. Som tur var hittade vi en “avskild” rastplats i Rätan precis vid vattnet där vi (läs: Jocke) slog upp tältet. 

Vi hade alltså aldrig sovit i det här tältet förut. Till en början var superkomplicerat men när J klurade ut hur det skulle vara så blev det mycket enklare. För övrigt blev vi uppätna av myggor och kunde knappt se vad vi höll på med… (jag kom dock undan med enbart ett bett vilket jag tror var på grund av myggmedlet som jag använde)

När tältet var uppe så var det dags att pumpa luft i våra madrasser…

Sen var klockan aaaalldeles för mycket och vi var båda (speciellt J) väldigt trötta. J somnade i samma stund som han kom i kontakt med madrassen medan jag låg halvt vaken fram till kl 6 på morgonen. Jag hade aldrig sovit i tält förut och var rädd för minsta lilla ljud. Jag hörde hur myggorna försökte ta sig in utanför tältet och jag kände hur vägen vibrerade när bilarna åkte förbi. Runt tre tiden bestämde jag mig för att sätta i öronproppar i hopp om att inte vara lika rädd, men det funkade ju sådär… Tur att en av oss sov gott i alla fall.

Utrymmet var ENORMT!

Väckarklockan ringde vid 7-tiden och det var dags att gå upp för att ta oss vidare.

När vi skulle packa ihop tältet så gick en av stängerna sönder.. Eller ja, egentligen var det snöret/bandet inuti stången som delade sig. Det första som slog oss var att åka till Östersund och leta reda på en Jula-butik men sedan kom vi på att vi säkert skulle kunna klara oss ändå.

Vi stannade längs vägen vid skylten “Rätansbygden” och kikade på stängerna en sista gång.

Vi letade efter en bemannad mack där vi kunde köpa frukost och när vi svängde in till den här macken så såg vi att det var en TRÄDGÅRDSBUTIK?! Vid en mack?! Där kunde vi ju givetvis inte stanna så vi åkte vidare till Oviken där vi tankade och köpte mackor & kaffe.

Och helt plötsligt kom vi på att jag hade skrivit upp Ristafallet på vår lista så vi svängde in och parkerade bilen. Det här var det första vi såg när vi väl stod vid restaurangen!

Medan J var på toa så passade jag på att ta lite bilder 😀

Sen följde vi vägen ner för att komma till vattenfallet..

Hur fint som helst!

Jag kan ju lätt erkänna att jag hade helt fel klädsel men det gjorde inte så mycket för det var rätt skönt att stå där ändå… 🙂

Efter Ristafallet åkte vi vidare mot Tännforsen. Här är vi någonstans i Åre…

Och här endast några hundra meter från Sveriges största vattenfall

Ahhhhhhhhhhh! Kunde knappt tro mina ögon……

Och en regnbåge mitt i allt!

Jag skulle nog kunna lägga upp sju miljoner bilder till men det förklarar inte hur vackert det var…

Vidare åkte vi mot Snasahögarna

Det här var nog bland det bästa på hela resan. Att stanna på en tom parkering och känna vinden mot huden och lugnet som råder… Jag kan säga att det var första gången på länge som jag kände mig så pass lugn och avslappnad.

Här stannade vi på ytterligare en parkering och hade en superfin utsikt!

Jocke hittade mindre bäckar och drack vatten från dem… Jag var betydligt mer kinkig och feg…

Innan vi avslutade turen i Åre så försökte vi ta oss upp på berget. Det gick väl sådär…

Lite högre upp hamnade vi i alla fall…

Efter den här bilden så åkte vi till Pizzeria Milano som låg någonstans på vägen till Falun. Ingen av oss blev särskilt imponerade över varken maten eller servicen…

Vi hade kommit överens om att försöka slå upp tältet i god tid den här gången. På bilden är klockan 21:37 och vi har bilen parkerad på Sinksjöns bad & camping som tyvärr hade stängt för dagen =( 

Vi åkte upp för backen och hittade till tältplatserna som campingen erbjöd och J föreslog att vi skulle “bryta mot reglerna” (fast med andra ord) och slå upp tältet där ändå. Jag blev inte alls lockad av erbjudandet då vi skulle bryta mot två regler: dels att det var parkeringsförbud och dels att man såklart inte får slå upp sitt tält på privat mark (som man inte har betalat för). Så med en suckande J i bakgrunden åkte vi vidare…

Den här bilden är tagen i Rättvik, d.v.s. nära Falun. Vi letade fortfarande efter en tältplats.

Här är vi framme i Falun och letar fortfarande efter en plats att tälta på. Ögonlocken ville gärna stängas igen. En kompis till mig (som bor i Falun) föreslog att vi skulle åka till Främby Udde som tydligen skulle vara något för oss.

Väl framme i Främby Udde insåg vi att det inte alls fanns någon plats för oss att slå upp tältet på.. Och vi båda var alldeles för trötta för att fortsätta leta/köra så vi bestämde oss för att ta fram våra sovsäckar och sova i bilen…

Vi sov riktigt uselt båda två men var lite utvilade i alla fall.

Kl 04:21 på morgonen lämnade vi Främby Udde

…Och åkte till Falu gruva.

Kl 04:27 var vi framme och var helt ensamma på parkeringen. De enda människorna vi såg var städerskorna inne i byggnaden. 

Det kändes nästan lite olagligt (även om det inte var det), och lite konstigt att ha en hel gruva för sig själv.

Det fanns kikare så att man bokstavligen kunde se väggarna 🙂

Magisk vy i soluppgången!

Och sen vinkade vi till gruvan för den här gången. Vi stannade på en rastplats när vi hade ca 1 timme och 30 minuter kvar av resan då vi båda behövde ta en tupplur. För mig blev det längre än så – tydligen sov jag väldigt djupt och vaknade inte förrän vi var hemma.

148 mil senare packade vi ur bilen och var hemma igen.

Kommentera

Kommentera

Vad letar du efter?