Studietips

*note to self*
december 25, 2017 - 15:20

Samla information. Vad behöver du kunna till tentan? Vilka material finns tillgängliga? Powerpoints? PDF-filer? Word-dokument? Lösa papper? Artiklar eller övrig info på nätet? Börja med att samla informationen som du redan har och som du kan få fram. Jag brukade lyfta fram det viktigaste och det mest centrala inför provet, och därefter gjorde jag en sammanfattning på innehållet. Sammanfattningen kan innehålla allt från viktiga begrepp till långa meningar. Huvudsaken är att du ska ha förstå vad det handlar om!

Bildkälla

Gör ett schema och sätt en deadline. Något som jag aldrig gjorde på gymnasiet, men som jag BORDE ha gjort, är ett “studieschema”. När du har fått en uppgift eller en läxa tilldelad till dig är nästa steg att göra ett studieschema. I studieschemat skriver du ner hur mycket du ska plugga varje dag (helst vilka tider också om man är odisciplinerad som person) och vilka delar som du ska behandla innan tentan. Genom att göra ett sådant schema kan du få en överblick i hur mycket tid du behöver lägga ner varje dag för att nå till mål. Ett tips är att lämna minst två-tre dalar åt att läsa på sammanfattningen. Var ute i god tid helt enkelt med hjälp av ett studieschema!

Tid. Det finns många studier som visar att man inte ska plugga längre än ungefär 30-50 minuter åt gången. Vår hjärna är väldigt effektiv den första halvtimmen, och sitter man och pluggar allt för länge kommer mycket information sållas bort. Av egen erfarenhet kan jag hålla med detta – på gymnasiet kunde jag sitta sju timmar i sträck och plugga och oftast kunde jag bara komma ihåg den första timmen.

Jag hittade även ett annat samband mellan vår hjärna och vilken tid det är på dygnet. Mellan 04.00-06.00 på morgonen är hjärnan 100% effektiv. Mellan 06.00-07.30 endast 50% och på nattetid cirka 20%. På gymnasiet kunde jag vakna tidigt ibland för att plugga, utan någon djupare förståelse i varför jag kunde komma ihåg information mycket bättre på morgonen. Det här gav en grundlig förklaring!

Med andra ord: Prioritera din tid rätt. När pluggar du som bäst på dygnet? Om du inte vet riktigt så kan du prova enligt modellen ovan.

1 | 2

Konsten att minnas. Jag vet själv hur svårt det kan vara att minnas allt man har läst och antecknat, men det finns olika metoder som man kan använda för att förbättra minnet och främja inlärningen.

Jag har kollat runt lite på Pinterest och hittat användbara tips som man kan använda sig av för att lyckas. Ett första tips är att skapa ett eget “memory” med hjälp av utklippa ord/meningar/bilder. Hur du väljer att lägga upp det är upp till dig – min tanke är att man skriver ett ord/en mening på ett litet, rektangelformat papper och använder baksidan på kortet som facit. Jag gjorde en liknande variant när jag gick på gymnasiet, men istället använde jag ett stort A4 där jag skrev ner frågor/meningar och höll för svaret med handen istället. Det är mycket roligare med memory dock! Jag tyckte att det var sjukt roligt med memory när jag var liten och nu kan jag äntligen använda det i studentlivet också 😀

Sedan kan man genomföra en uppgift på olika sätt – ett tips är att använda dina olika sinnen. På gymnasiet brukade jag t.ex. spela in min egen röst där jag rabblade upp allt som stod i mitt anteckningsblock. Sedan lyssnade jag på ljudklippet flera gånger om och om igen innan jag skulle sova och ibland på bussen på väg till skolan. Jag visste inte riktigt vad jag höll på med då, men i efterhand förstår jag att det var ett väldigt smart sätt att få igång mina andra sinnen.

Genom visuella distraktioner kan vi också få in mer information. Till exempel kan du rita ett diagram, en formel, eller något som hjälper dig att minnas. Jag vet att jag minns bilder mycket bättre än det jag läser så för mig är det ett väldigt användbart tips. De visuella distraktionerna kan du även använda som en metod för att komma ihåg ord eller meningar.

Miljö. Miljön är också jätte viktig för att kunna plugga effektivt. Jag har alltid haft svårt att plugga med andra eller i befolkade miljöer. Klassrummet var rena rama mardrömmen för mig på gymnasiet för jag kunde inte få något gjort. Det spelade ingen roll om det var helt tyst i rummet eller om ljudnivån var hög. Jag trivs helt klart bäst ensam i ett eget rum för att kunna tänka klart och koncentrerat. Jag vet dock att många brukar tycka att det är lättare att plugga i ett klassrum och tillsammans med andra. Ta reda på vad som funkar bäst för dig!

1 | 2

Var uppdaterad. Sätt dig ner 8 timmar om dagen om du har heltidsstudier och försök att komma ikapp. Ligg gärna före och försök att undvika att komma efter. *verkligen en note to self*

Kläder. Bekväma kläder is the key people! Nej men för mig är det jätte viktigt att jag har något bekvämt på mig. Att sitta och plugga i jeans är ett big no no för mig! Jag ser helst att jag sitter i sängen med mjukisbyxor och ett täcke över benen.

Tilltugg. Fixa en vattenflaska som du har nära till och en skål med jordgubbar. Du behöver fylla på med bränsle när du pluggar, annars kommer du inte orka plugga länge.

1 | 2

Hjälpmedel. När man pluggar kan man (läs: jag) ibland (läs: ofta) få hjärnsläpp. Jag vet inte hur många gånger jag brukade stanna upp i en uppsats på gymnasiet på grund av att jag inte kunde komma på vilket ord jag letade efter. Något som hjälpte mig väldigt mycket i mina texter var en PDF-fil med sammanhangsmarkörer. Jag tyckte att dokumentet hjälpte mig att få en röd tråd samt ett flyt i mina texter. Klicka här för att komma till dokumentet. Det finns många fler hjälpmedel på nätet som man kan lätt kan komma åt om man vill underlätta lite för sig själv.

Vänner. Det viktigaste sociala verktyget vi har! Jag kan erkänna att jag är smått nervös själv för att skaffa nya vänner men jag ser även fram emot det i smyg! =) Det blir så mycket roligare om man skaffar vänner som man kan umgås, plugga och hitta på saker med. En större del av min gymnasietid förgylldes av mina fina vänner, utan dem vet jag inte vart jag hade stått idag <3

1 | 2

Sömn. Jag skrattar lite åt mig själv när jag skriver det här inlägget för många av tipsen som jag kommer med är något som motstrider mina handlingar under min gymnasietid. Tack och lov att man blir lite klokare för varje år som går.. Min sömn innan, under och efter min gymnasietid var riktigt usel. Trots att jag hade kommit in i arbetslivet kunde jag gå och lägga mig sent, och jag SVOR varje morgon att jag skulle skärpa till mig men det hände inte förrän ett år efter studenten. Jag kan inte prata nog om hur viktigt sömn är people! Det är lättare att komma in i en dålig sömnrutin än vad det är att försöka bryta mönstret. De senaste fyra månaderna har jag gått och lagt mig i god tid (senast 21.00) och då har jag haft total mobilförbud när klockan har slagit 21.00. Ibland har jag fått kämpa mig till sömns men oftast har det gått hur bra som helst. Den strikta regeln har bidragit till en mycket piggare och gladare Kashma som orkar mer under dagen.

På universitetet kan jag tänka mig att det är ännu viktigare att tiderna hålls med tanke på att studierna blir mer självständiga. En god sömn är nyckeln till framgång!

1 | 2

Aktiviteter/promenader. Glöm för sjutton inte bort att gå på promenader eller aktiviteter, Kashma! Det är en ständig påminnelse till mig själv. Jag tycker att det är väldigt viktigt att gå ut eller att hitta på något som innebär att man inte sitter hemma och sjunker in i plugget. Det leder till slut till nestämdhet enligt min åsikt.

Stäng av alla distraktioner. Bort med alla distraktioner! Lättare sagt än gjort, JAG VET! Men jag kan omöjligtvis förklara hur viktigt det är att stänga av telefonen eller lägga den någonstans långt bort. Den där lilla, söta, hemska, attraktiva apparaten gör mer skada än gott när man ska sätta sig ner för att plugga. Det är lika viktigt att din studiekamrat gör det också, annars kommer du fortsätta distraheras.

 

Använd Internet. Och ett sista tips: Letar du efter fler tips så finns alltid Google & Youtube. Man hittar så mycket bra på nätet nu för tiden =)

Kommentera

Kommentera

Vad letar du efter?