Spartips för studenter

december 20, 2017 - 15:19

Jag har samlat mina “smarta”, egna erfarenheter tillsammans med nya tips som jag tänker ta åt mig i januari =) Kanske hittar du också något bra tips <3

Boende. Boende kan vara väldigt svårt att få tag på om man har en tunnare plånbok. Det finns inte alltid studentlägenheter som är tillgängliga, man kan inte alltid få tag i en hyresrätt och ibland hittar man inget i andrahand heller. Men när man väl gör det så går kostnaderna upp väldigt fort och att leva på 10 000kr i månaden kan vara väldigt tufft.

Stora utgifter kan leda till att man tvingas ta högre studielån än vad man hade tänkt sig, alternativt att man får jobba mer om man känner att man kan klara av det under studietiden. Jag bor själv i en bostadsrätt och har alltså ett bostadslån som ska betalas av varje månad tillsammans med andra utgifter. Vi är två i hushållet, men kostnaderna flyger iväg rätt fort trots att vi har två inkomster.

Mitt tips är därför att försöka hyra boende tillsammans med någon för att sänka utgifterna någorlunda. På så sätt behöver du kanske inte maxa ditt studielån samtidigt som du får en rumskamrat 😀

Det kan även vara värt att kolla upp om du har rätt till bostadsbidrag. Det kan du göra här.

 

Mat. Jag hittade väldigt bra tips på den här sidan gällande mat och och matkostnader. Vårt kylskåp har nästan alltid varit påfyllt sedan jag flyttade hemifrån, och många gånger har vi behövt slänga en del på grund av att vi inte har hunnit använda upp varorna innan utgångsdatumet. Vi köper mycket när det är billigt och sedan “glömmer” vi bort att det står i kylskåpet.. När jag blir student har jag bestämt att framför allt JAG måste skärpa till mig och endast köpa sådant som jag tänker äta inom de närmsta dagarna. Inte om en vecka, utan senast i övermorgon typ…

Jag såg även ett bra tips om att man kunde skaffa ett ICA Student kort som gör att man får dubbel bonus på allt man handlar på ICA. Dessutom får man 50% rabatt på olika utvalda varor. Hur bra som helst ju?! Speciellt för oss som handlar mycket på ICA…

Ett annat tips är att göra matlådor när det blir mat över. Jag och Jocke har en tendens att alltid koka för mycket pasta, ris, linser, bulgur, couscous, you name it! När vi började med vår nya livsstil var vi väldigt duktiga med att göra matlådor, men nu har vi börjat bli lite sämre på det, vilket är väldigt synd eftersom många kronor går till spillo. Jag gillar för övrigt inte att slänga mat heller så det måste vi bli duktiga på igen i januari! (Gärna tidigare än så också). En annan fördel med matlådor är att du slipper lägga ner pengar på att äta på stan eller på en restaurang vid campus. Det är lätthänt när man är trött och orklös och det kan bli ett svårt “lathetsmönster” att komma ur när man väl har börjat… *tittar på mig själv väldigt skyldigt*

Ett tredje tips (till mig själv också) är att börja handla mer sällan. Just nu kan jag och Jocke åka flera gånger för att vi glömmer att köpa något, eller för att vi ändrar oss kring vad vi ska äta. Att storhandla vid färre tillfällen kommer förhoppningsvis leda till att våra bensinkostnader kommer att minska. Så ett tips till er där ute är att planera i förväg vad ni ska äta, vara överens till 100% och att storhandla vid färre tillfällen!

Om man bor i korridor är det väldigt smart att starta ett matlag. Gå ihop några stycken, planera maträtter tillsammans och dela upp kostnaden mellan er. Skriv ett schema och planera vem som ska laga maten. Ett väldigt smart tips för att komma undan lite billigare och för att göra matlagningen lite roligare =)

Ett sista tips är att handla efter säsong. Ica har ett fantastiskt hjul som är väldigt enkelt att följa!

Kika även efter gruppen “middag för 4 under 50-lappen” på Facebook samt Skippanudlarna.

Bildkälla

Håll koll på din ekonomi. Gör en månadsbudget. Innan jag flyttade hemifrån hade jag full koll på min ekonomi varje månad, numera vågar jag knappt logga in på mitt konto för att se hur mycket jag har kvar. Jag är fortfarande väldigt duktig med hur jag ska spendera mina pengar, och jag har nästan alltid hyfsad bra koll på hur mycket som finns kvar, men det ibland när vi handlar kan det gå undan väldigt fort. Om jag ska vara helt ärlig känner jag att jag har tappat kontroll över min ekonomi sen jag flyttade hemifrån och det kan kännas nervöst ibland när jag gör av med pengar – det kan handla om stora liksom små summor. Därför har jag börjat göra en månadsbudget för mig själv för att slippa ångesten och för att kunna veta hur mycket jag kan göra av med varje månad. När jag skriver att jag får ångest över att göra av med mycket så menar jag att jag inte får flera tusenlappar kvar som jag normaltvis brukar. Istället blir det kanske någon tusenlapp som jag inte är van vid. Med andra ord är ekonomin fortfarande god, men inte lika god som när vi inte köper möbler eller dylikt =)

Kurslitteratur. Köp begagnad kurslitteratur! Det är verkligen ett av mina bästa tips för dig som student. Nya böcker är fruktansvärt dyra och när det blir dags att sälja kommer ingen vilja köpa dem för ett dyrare pris när ett billigare alternativ ligger och väntar. Kom ihåg att utnyttja studentrabatten om du ändå bestämmer dig för att köpa nytt. Om du inte vill lägga ner pengar finns andra alternativ som att låna.

Ett annat tips är att jämföra priser och hemsidor! Det finns många som prissätter väldigt högt medan andra kan sälja för hundringen och nedåt. Börja med att kolla upp vad boken kostar i nytt skick och därefter kan du börja jämföra olika säljare och utifrån det bedöma vad boken är värd på ett ungefär. Var ute i god tid så att du kan leta i lugn och ro. Och framförallt: Tacka inte JA till första bästa! Titta igenom boken innan du betalar för den, ibland kan innehållet vara i ett sämre skick än vad omslaget visar.

Kom ihåg att du kan sälja din kurslitteratur väldigt enkelt på sidor som Kurslitteratur.se, Tradera, Blocket, Campusbokhandeln, etc.

Gammalt mot nytt. Rensa garderoben och alla skåp där hemma! På hyllan ligger kanske en gammal tröja, ett par oanvända skor eller ett par jeans som inte kommer komma till användning. Sälj gammalt och köp nytt för pengarna!

Kom ihåg att Studentkortet erbjuder upp till två gratisannonser på Tradera varje månad.

Handla smart. Idag finns det, som tur är, hemsidor som Refunder & Bonusway där du kan få tillbaka en summa pengar när du handlar online. Det kostar ingenting och är väldigt lätt att använda. Ett väldigt bra verktyg för oss som shoppar mycket online helt enkelt! =)

Ett annat praktiskt tips för att handla smart är att anpassa veckans maträtter efter sådant som är billigt. Jämför butikernas veckoerbjudanden och skriv en inköpslista för den kommande veckans maträtter. På så sätt kan du få ner dina matkostnader också.

Skaffa ett extra/tim/vikarejobb. Om man känner att man kan klara av ett jobb vid sidan om studierna så är det ett väldigt bra sätt att få in lite extra i månaden. Det kan vara ett vikariat, eller ett jobb där du får lägga in schema själv. Jag har tur som har en fortsatt anställning inom kommunen när jag börjar plugga för jag känner att det kommer att behövas…

Kom även ihåg att leta efter ett sommarjobb i god tid.  *note to self*

Utnyttja dina studentrabatter. Jag ska erkänna att jag var väldigt dåligt på att använda mina studentrabatter när jag gick på gymnasiet, men jag har bestämt att jag ska skärpa till mig och bli bättre på det i januari. Även om det är en liten peng åt gången så blir det en stor summa i slutändan! Every penny counts as a student!

Studentrabatt på dina nuvarande utgifter. En sak som jag fick lära mig i samband med det här inlägget är att man kan få studentrabatt på många återkommande utgifter. Några exempel på sådana utgifter är el & energi, mobilabonnemang och bredband. Nu vet jag vad jag ska göra resten av kvällen 😀

Billig(are) shopping. Ebay & second hand butiker har länge varit mina bästa vänner. Billigt och till bra kvalité (oftast)! Det finns även andra hemsidor som Aliexpress, Amazon & Alibaba som jag inte har lärt mig att behärska ännu.

Se över dina val. Har du en bra bit till campus? Eller kan du skippa busskortet och cykla istället? Kom ihåg att köpa studentkort om du ändå väljer att åka kollektivt.

 

Se även 101 spartips & Spartipset

Kommentera

Kommentera

Vad letar du efter?