Historien bakom mitt fotograferande

november 25, 2017 - 16:45

Jag kikade igenom min gamla blogg och hittade ett inlägg om när jag och min syster åkte för att köpa min första kamera den 8 juni 2011 – det är så himla roligt att blicka tillbaka för att försöka fastställa en tidpunkt när mitt intresse för foto började. Jag minns att jag så gärna ville ha en egen kamera och att jag för tillfället inte hade råd med en systemkamera som många andra hade. På den tiden var extremt dyrt för mig att köpa en systemkamera eftersom jag arbetade med utdelning av reklam och fick ungefär 200:- per utdelning… Istället nöjde jag mig med en som jag hade råd med och som matchade mina behov hyfsat väl.

Jag har alltid varit intresserad av att rita och fota men jag kan inte minnas NÄR det blev en viktig del av mig. Jag fotade en hel del med mobilen innan, och även efter att jag hade köpt min första kamera eftersom jag inte var helt nöjd med köpet. Jag kunde inte lämna tillbaka kameran eftersom butiken som jag köpte ifrån, Onoff, gick i konkurs dagen efter och stängde igen butiken i Uppsala… Så det var lite som ett bakslag. Istället spenderade jag kommande år med min kära mobil och vid enstaka tillfällen med min nya Coolpix L120 =) Läs inlägget här från när jag köpte min alldeles första kamera.

Såhär såg det ut när jag precis hade tagit ut den från paketet:

Och jag var såååååå stolt över mig själv! Över hur jag hade spenderat timmar på att sortera reklam. Över hur jag hade kämpat och sprungit upp och ner för 7-våningshus för att tjäna ungefär 200kr/lördag. Över hur jag hade sparat och haft tålamod inför den stora dagen.

Något jag än idag dock inte har någon blekaste aning om är hur den där kameran faktiskt fungerade. Jag minns att jag kunde grunderna men det var allt. Det fanns inte så mycket att lära om kameran heller. För att utvecklas inom foto så krävs det mer än att bara fotografera i autoläge, och den här kameran begränsade mina möjligheter väldigt mycket. Därför ligger den numera på hyllan och samlar damm, men den har skapat ett evigt minne hos mig <3

 

Några bilder som är tagna med kameran:

Danmark 2011

Skolavslutning 2011-06-10. Vilka minnen alltså!

Domkyrkan 20XX. Jag bokade in en dag när vi skulle ge oss iväg för att fota lite. Blev verkligen inte som jag hade tänkt mig med ljuset eftersom jag inte förstod kameran alls..

 

Fyra år senare tyckte jag att det var dags att införskaffa en ny, bättre kamera. Jag hade planerat att köpa en ny sedan länge, men med tanke på att jag inte hade något jobb under min gymnasieperiod så hade jag inte råd att lägga ner så mycket pengar. Halva studiebidraget gick åt att köpa busskort, andra halvan skulle jag leva på – därför tog det lite tid att spara ihop till en kamera.

Hösten 2015 började jag kika på kameror och bestämde mig för att köpa en Nikon D3300. Jag hade ingen som helst koll på det tekniska och jag visste inte riktigt heller vad jag skulle köpa. Jag tänkte dessutom att det skulle vara svårt för mig att lära om jag inte höll kameran i mina egna händer och samlade på mig egna erfarenheter.

Den 15 september åkte jag & Klara under en lunchrast till Elgiganten och köpte kameran. Jag kan försäkra er om att det inte var lätt att sitta på en lektion efter det för allt jag ville var att åka hem.. Det kändes såååå bra, men ångestfyllt med tanke på att jag hade lagt ner en summa som jag hade sparat ihop i evigheter. Efter flera snack med mina föräldrar, och efter en massa velanden åkte kameran tillbaka i en påse till Elgiganten. Var jag ledsen? Eeeeh jaaaa… Orsaken till att den fick åka tillbaka var helt enkelt inget annat än att jag hade stark ångest över att göra av med så mycket pengar på ett föremål som jag inte var i stort behov av. Jag hade råd, men att se kontot så tomt var extremt jobbigt =( Läs inlägget här om när jag köpte min andra kamera.

 

Några bilder som togs innan jag lämnade tillbaka kameran:

Aaaaah så stolt jag var över det här fotot… Tyckte det var så häftigt att få handen och mobilen i fokus. Jag var dessutom helt förälskad i färgerna =)

Ett stycke Kashma som precis hade kommit hem från skolan och var i sitt nästan sämsta skick rent utseendemässigt. Ofixade ögonbryn, hår som stack åt alla hår….. Men det bjuder jag på. Det här fotot var ett av de första som jag tog med min Nikon D3300. Jag var sååå glad! Älskade färgerna, ljuset och skärpedjupet. Försökte få till samma ljus lite längre fram men jag kunde inte få till det! Förstod inte vad problemet var……. Det här charmiga fotot fick mig i alla fall att älska min kamera ännu mer.

April 2016 fick jag återigen ett foto-ryck och några dagar senare åkte jag och J till Elgiganten för att köpa en Nikon D3300, samma modell som jag lämnade tillbaka i höstas. Nu var studenten nära och även arbetslivet så jag behövde inte ha lika mycket ångest över att göra av med pengar.

Vidare fick jag en andra chans att tänka till kring valet av kamera, men det gjorde jag inte. Jag köpte exakt samma modell igen UTAN att läsa om den tekniska informationen och alla specifikationer. Tur att den visade sig matcha mina behov ändå…

 

Några bilder som är tagna med kameran:

April 2016: Mitt första modell-“offer”…

Maj 2016: Självporträtt som jag var riktigt nöjd med för stunden. Idag blickar jag tillbaka och förstår att jag kan så mycket bättre!

 

Klara och Linda var förbi en dag för att bli fotade av mig. Jag förstod fortfarande ingenting och körde på autoläge… Dessutom hade jag ett uselt stativ som var plastigt (säkert från Ebay) och ostabilt. Någonstans måste man ju dock börja =)

En dag satte jag mig bredvid fönstret och knäppte lite kort i autoläge. Återigen var jag helt kär i färgerna som återgavs på skärmen… Läs inlägget här om när jag köpte min tredje kamera.

Sedan dess har jag fotat väldigt oregelbundet på grund av jobb och annat som har hänt runt omkring. Jag försöker att gå ut och fota så mycket jag kan, men ibland finns varken tid eller ork.

Något som jag har uppmärksammat är att jag har utvecklats så otroligt mycket inom foto sedan jag köpte kameran en andra gång. Jag kan så mycket mer och jag SER så mycket mer i mina bilder. Jag tänker på ett annat sätt och jag fotograferar på ett annat sätt. Det är nästan som att jag har fått två helt nya ögon och en ny hjärna =) Tänk att jag fortfarande har så mycket kvar att lära.

Mitt nästa mål: Att köpa en Canon EOS Mark IV!

Kommentera

Kommentera

Vad letar du efter?