Tips: Motivets påverkan

maj 21, 2017 - 10:41

Något som spelar en viktig roll när du fotograferar är komposition – bildens olika delar som samspelar med varandra. Ibland ser det inte bra ut att ta med ett träd eller en bänk och ibland behöver du omplacera ditt motiv. I bilden längst till vänster ser du en ganska trist bild – dels för att jag har fått med bänkskivans kant samt golvet till vänster. Det finns ingen speciell känsla i bilden heller.

Ytterligare något som är viktigt är att du bestämmer dig för vad du vill förmedla i bilden innan du börjar fotografera. Till exempel försökte jag att förmedla värme i bilden längst till höger. Eld är en arketyp som vi alla kan associera till och därför tolkar vi bilden gemensamt – med andra ord ett väldigt enkelt motiv. Dessutom fick bilden en annan känsla när jag tände ljuset och flyttade kameran lite till höger.

 

ÖVNING

Välj ut ett motiv som du vill fotografera och försök därefter att fotografera ur olika vinklar. Ladda upp bilderna till datorn och analysera bilden – varför blev den inte så bra? Finns det något du kan göra i efterhand? Ändra toner i Photoshop eller Lightroom? Beskära bilden? Det går oftast att rädda en ganska trist bild! Prova att göra bilden svartvit om den inte ser bra ut i färg.

Kommentera

Kommentera

Vad letar du efter?