Tips: Hur du tar fantastiska bilder

maj 14, 2017 - 15:20

I den här utmaningen kommer du att få lära dig hur du hanterar din kamera – och det bästa är att du inte behöver en systemkamera som kan kosta flera tusen utan det räcker med din mobil! Ja du läste rätt: DIN MOBIL! Det enda kravet är att du har en smartphone/har möjlighet att ladda ner appar.

För appen som inlägget kommer handla om heter Manual och det var inte förrän nyligen som jag hittade den i App store. I Manual appen så kan du göra i princip samma sak som en systemkamera kan göra – reglera bländare, slutartid och ISO. Bländaren ändras automatiskt beroende på hur du förhåller dig till det som du fotograferar (motivet) medan de andra två kan justeras manuellt. Den här appen är ett fantastiskt verktyg för att lära sig främst hur slutartid och ISO hänger ihop. När jag började fotografera så började jag med att lära mig slutartid och ISO för att sedan även slänga in en tredje, viktig komponent. Ytterligare något som är jätte bra är att ljuset ändras på skärmen när du ändrar dessa inställningar och därmed kan du få en bättre förståelse i hur de funkar. Här är en snabb genomgång av vad bländare, ISO och slutartid innebär:

ISO – ISO-talet reglerar sensorns ljuskänslighet och ett högre tal (t.ex. ISO 6400) gör den mer ljuskänslig medan ett lägre tal (t.ex. ISO 100) gör den mindre känslig. Det finns både för- och nackdelar med att höja/sänka ISO-talet. När du fotograferar med ett högt ISO-tal befinner du dig troligtvis någonstans där det är dåligt upplyst (till exempel i ett mörkt rum eller på natten). Du står där och vill fotografera en kyrka eller vad som helst i mörket. Men du har ju både bländare och slutartid inställda och du kan varken släppa in mer ljus genom bländaren eller ha en kortare slutartid – hur gör du då? Jo då höjer du på ISO-talet. Då kommer du att kunna fotografera ditt motiv utan problem! Nackdelen är att det skapas brus i bilden som inte är önskvärt! För att undvika ett högt ISO-tal kan du placera din kamera på ett stativ, använda en längre slutartid eller släppa in mer ljus genom ett lägre bländartal.

Bländare – Bländaren reglerar hur mycket ljus som ska nå sensorn. Du kan hitta bländaren i objektivet – ett större hål släpper in mer ljus medan ett litet hål släpper in lite ljus. Ett större hål innebär också ett lägre tal (t.ex. f/1.8) medan ett litet hål har ett högre bländartal (t.ex. f/14). Med hjälp av detta kan du påverka om bakgrunden blir suddig eller om allt i bilden ska vara skarpt. Se exempel nedan.

Såhär påverkas bilden beroende på vilken bländare du väljer – Bildkälla

Bildkälla

Slutartid – Bländaren bestämmer mängden ljus som träffar sensorn genom att reglera storleken på öppningen i objektivet, medan slutartiden avser mängden ljus som når sensorn genom att reglera tiden som den är öppen. Om du försöker fotografera ett rörligt motiv (t.ex. en bil, en cyklist eller en fågel) så behöver du en kort slutartid för att frysa motivet  (ett högt slutartal som t.ex. 1/250 av en sekund). Strävar du efter att skapa oskärpa eller rörelse i din bild så kan du prova med en längre slutartid (t.ex. två hela sekunder). Kom ihåg att slutartiden även reglerar ljuset! Om du vill frysa en rörelse i mörker så behöver du ett objektiv med en stor bländare och troligtvis kommer du även behöva öka på ISO-talet. När du använder dig av en kortare slutartid för att frysa rörelse (t.ex. 1/500 av en sekund) så hinner inte kameran släppa in så mycket ljus. Det går alldeles för fort och då måste du hitta ett annat sätt för att kompensera för ljuset.

Låter detta svårt? Då finns det ett sätt att lära sig mycket fortare än vad jag gjorde. Återigen – Manual appen! Där kan du trycka på olika ISO-tal och välja slutartid för att förstå vad som händer när du ändrar på respektive komponent. Det är nog det enklaste sättet att lära sig enligt mig om man är nybörjare och inte har lust med att betala för en massa fotokurser eller om man har svårt att förstå informationen som finns på internet. En ytterligare fördel med Manual appen är att du kan spara i DNG format istället för JPEG eller RAW. DNG liknar RAW men mobiltelefoner stödjer inte RAW ännu så därför är DNG ett alternativ för alla som vill kunna redigera sina bilder till max i Camera raw eller Lightroom!

ÖVNING

Ladda ner Manual appen och försök lära dig hur ISO och slutartid fungerar och hur de hänger ihop.

» Klicka här för att läsa om “Manual” appen

» Klicka här för att läsa om DNG vs RAW


OBS! Det här inlägget är reklamfritt och fri från affiliate länkar.
Kommentera

Kommentera

Vad letar du efter?