Fotokurser på distans del 2

Älskade NTI-skolan<3
januari 6, 2017 - 18:09

FOTOSKOLAN/GRAFISK BILD 2 

Andra kursen började 21 november 2016 och jag hade verkligen sett jätte mycket fram emot att få lära mig mer om ljus och komposition. November var dock en tuff månad eftersom jag fortfarande jobbade på mitt förra jobb då och det var något som fick mig att må riktigt dåligt (berättar mer om detta i ett annat inlägg) och därför kände jag ingen glädje alls genom kursen. Hur som helst lyckades jag kämpa mig igenom och nu ska ni få ta del av mina tankar och projekt!

Kursen inleddes med teori och redan tredje dagen så fick jag min första uppgift. Till uppgiften skulle man välja ett motiv utomhus och sedan fotografera motivet i olika ljus (skymning, gryning och dagsljus i exempelvis både mulet och soligt väder). Lätt som en plätt! – tänkte jag. Men det var inte så himla enkelt. Speciellt inte när du börjar jobba 06.00 på morgonen och missar soluppgången och har endast mulet väder att leka med. Hur som helst så klarade jag uppgiften med hjälp av J och jag är så tacksam! När solen gick upp så fanns han på plats bakom huset på gamla ettan och trots att han aldrig hade fotograferat med min kamera på samma sätt förr (nu var det på allvar) så blev det korrekt exponerade bilder! Valet av motiv fick ligga i J:s händer för det var inte huvudsaken. Huvudsaken var att fotografera i olika ljus och trots att vädret inte gav med sig under dessa dagar så lyckades jag visa att jag hade förstått poängen med uppgiften. Bilden längst till vänster och höger är tagna i soluppgång respektive solnedgång och fotografiet i mitten är tagen mitt på dagen. Skillnaden är att mjukt ljus kan hittas innan soluppgång och efter solnedgång (vilket resulterar i att det blir en mjukare övergång mellan ljust och mörkt i bilden), medan stark sol leder till en skarpare övergång. Här är bilderna som både jag och J tog:

Lärarens återkoppling till uppgiften:

Jättebra arbetat med uppgiften! Jag tycker du har lyckats jättefint med uppgiften och bilderna ser mycket fina ut! Jag gillar motivet och att du har haft kort skärpedjup så att du fått motivet i blickfånget.

I den andra uppgiften skulle man fotografera ett motiv ur olika perspektiv/vinklar. När jag tog bilderna till fotokursen så var jag inte noggrann med vilket motiv som fotograferades utan under den tuffa perioden handlade det om att klara uppgiften och förhoppningsvis få högsta betyg. Kikar ni på mina bilder som jag tar på fritiden så ser ni något helt annat. Till den här uppgiften valde jag att fotografera vår spargris (snarare en burk med hål som vi slänger mynt i för att bli av med dem) och bilderna är tagna ur normalläge, grodperspektiv, fågelperspektiv, med tredjedelsregeln och en av bilderna täcker även en större del av bildytan. Här är bilderna som jag tog:

Från vänster: Bild 1 – normalläge, bild 2 – fyller bildytan, bild 3 – grodperspektiv, bild 4 – fågelperspektiv, bild 5 – tredjedelsregeln.

Nästa uppgift krävde att jag ansträngde mig lite mer eftersom det var mycket att motivera och en del att tänka igenom. Jag skulle välja en känsla som tema och därefter försöka frambringa känslan i mina bilder. Jag bestämde mig för att visa rädsla i mina bilder och utgå från det som jag hade lärt mig under kursens gång. Stort tack till Johanna som hjälpte mig genom att stå framför kameran =) Här är bilderna som jag tog:

Och så kom en till analys (den första för denna kurs dock). Första frågan skiljde sig från den förra analysen men resten var i stort sett detsamma. Jag var dock tvungen att välja ut bilder själv och arbeta med dem ur minst två olika genrer (jag valde tre). Det blev en lång uppgift men i slutändan var det helt klart värt det. Bilderna som jag valde ut har ingen större betydelse för att publiceras här – dels för att det inte är jag som har tagit dem och dels för att de kan vara skyddade =)

Återkoppling till de tre senaste uppgifterna:

Mycket bra arbetat med uppgiften!

Till slutprojektet skulle jag välja ett tema som inspirerade mig och som jag kunde motivera. Däremot skulle jag sammanfatta hela kursen genom att få med alla delar i bilderna jag tog och det var där som det blev lite tufft. Jag valde att försöka förmedla ensamhet i mina bilder och återigen STORT TACK(!) till Johanna som ställde upp <3 Här är bilderna som jag tog:

Lärarens återkoppling till uppgiften:

Mycket bra arbetat med projektet! Bilderna har en god exponering och du har tänkt till kring hur du ska få fram rätt uttryck i bilderna. Du beskriver även väl processen och motiverar dina val. Det som kanske hade kunnat förstärka uttrycket lite mer är om man minskat mättnaden lite och/eller kylt ner tonerna. Så att hennes kläder blivit mindre färgglada. Men det är bara en tanke. Jättefint projekt och bra bilder!

Slutprovet var något som jag var mindre förberedd inför eftersom det har varit så mycket som har hänt på sistone och det har varit svårt att inte bli distraherad av annat. Därför gick det som det gick. Däremot fick jag komplettera upp med frågorna jag hade missat (2 st) och jag kunde dem som rinnande vatten innan samtalet så jag fick behålla mitt A till slut!

Med det sagt så är mina två kurser avslutade på NTI-skolan och just nu har jag inget annat plugg på schemat. Det känns så himla skönt att ha (högsta!) betyg i båda och nu kan jag söka in som fotograf/bildbehandlare om jag vill och när jag vill. Skulle det visa sig att det aldrig blir av så är jag ändå otroligt glad för att jag gick dessa kurser för det har fått mig att utvecklas och jag har lärt mig så himla mycket. Dessutom tycker jag att det har fungerat alldeles utmärkt med att plugga på distans (dock kräver det mer disciplin som jag ibland saknade) och skulle utan tvekan göra det igen. Jag tycker även att NTI-skolan har varit en fantastisk skola och man har fått saker och ting förklarat väldigt tydligt när man har behövt hjälp. Att plugga på distans och speciellt på NTI-skolan är något jag rekommenderar starkt!

Kommentera

Kommentera

Vad letar du efter?