Förstora ett mönster – Gratis

april 10, 2017 - 22:48

Har du en liggande PDF eller kanske ett mönster i form av en bild på datorn som du inte kan förstora för hand? Jag har länge stött på problemet själv – dels när jag har velat klippa ut vingar och andra mönster och dels när jag har haft ett projekt som har krävt det. Idag fick jag nog när jag insåg att jag inte kunde rita vingar själv så jag bestämde mig för att googla och se om jag kunde hitta något som förklarar hur man förstorar befintliga mönster. När jag insåg hur enkelt det var kunde jag helt ärligt inte tro mina ögon!

 

Såhär gör du för att förstora en bild/ett mönster till storleken  som du vill ha:

1 – Börja med att hitta bilden/mönstret som du vill förstora. I mitt fall tar vi ett gratis mönster som finns tillgängligt HÄR (detta var inte mönstret jag använde men det går att använda vilket som helst).

 

2 – Öppna bilden i programmet Paint genom att högerklicka på bilden och därefter trycker du på ”Öppna med Paint”

3 – Tryck på Arkiv/File längst upp i det vänstra hörnet och håll musen över ”Skriv ut/Print” och välj ”Utskriftsformat/Page setup” – Bildkälla

4 – Därefter får du upp en ruta för utskriftsformat. Du behöver endast ta hänsyn till informationen som finns under ”Skala/Scaling”. För att förstora bilden på A4 måste du ha tillgång till fler papper eftersom mönstret kommer att dela sig på flera A4 och du behöver sätta ihop dem när du har skrivit ut dem med hjälp av exempelvis tejp. Du förstorar upp bilden genom att välja antalet papper som bilden/mönstret ska dela sig på.

5 – Se till att rutan ”Anpassa till/Fit to:” är ikryssad och därefter väljer du antalet sidor. Kom ihåg att om du väljer t.ex. 2×3 sidor så kommer detta att bli totalt 6 sidor. Tryck på ”OK” när du känner dig redo för att skriva ut.

6 – Nu är du äntligen redo för att skriva ut! Skriv ut bilden genom att trycka på ”Arkiv/File” och därefter ”Skriv ut” eller genom att trycka på CTRL+P på ditt tangentbord. Kom ihåg att ändra inställningarna i efterhand till 1 x 1 sida under ”Skala/Scaling” om du vill att framtida utskrifter ska skalas ner till en sida.

Bilderna är lånade av Digitalcitizen – Klicka här för en utförlig och detaljerad beskrivning av hur du går tillväga för att förstora en bild (OBS! På engelska & med bilder).

 

Tips

Såhär gör du om du har en bild i form av en PDF-fil som du behöver förstora:

1 – Börja med att screenshotta bilden

2 – Därefter klistrar du in i paint och utgår från steg 3 i det här inlägget

Klicka här för en utförlig och detaljerad beskrivning av hur du går tillväga för att ta en screenshot & klistra in i paint

Kommentera

Kommentera

Vad letar du efter?