En egen podd?

”Can’t talk tabu? Watch me!” – Forbipolene
februari 4, 2017 - 16:59

Ibland börjar jag fundera över saker som finns i vårt samhälle men som ingen riktigt verkar uppmärksamma? Eller så är det för att vi inte pratar om det – just för att det är så ”tabubelagt”. Ett nytt ämne som jag tänker introducera på min blogg är ”tankar & funderingar” där jag skriver av mig om saker som jag egentligen hade funderat över under en podd. Kanske borde jag även skaffa en sådan?

Under min gymnasieperiod på sociologin så fick vi lära oss om beteenden under den främre och bakre regionen. I den främre regionen är vi inte riktigt ”oss själva” utan vi agerar utifrån samhällets normer. I den bakre regionen möter vi verkligheten som den är. Låt mig ta ett exempel; När du befinner dig på allmän plats så petar du troligtvis inte i näsan när andra ser – men någon gång under ditt liv gör du det och då gör förmodligen det när ingen ser eller när du är hemma. Men vem är det egentligen som har satt upp dessa regler? Du har blivit uppfostrad så, men vem är det egentligen som säger att du inte får peta i näsan? Jag kan säga att jag inte gör det när andra tittar på eller när jag är utomhus. Varför är det så? Och varför hamnar vi utanför när vi bryter mot denna norm?

Ett annat exempel är att vi människor tycker om att hålla saker som gör oss nedstämda/sura/arga för oss själva medan vi gärna delar med oss av sådant som gör oss glada, lyckliga och framgångsrika. Det gör att andra uppfattar oss som människor vi egentligen inte är – alla människor möter en nedgång flera gånger i livet! Och det är väl det som gör oss till människor? Allt kan inte vara perfekt hela tiden och alla kan inte vara glada och nöjda hela tiden, oavsett hur bra vi än har det!

En tredje fundering som egentligen är ett tillägg för ovanstående exempel är att vi undviker att prata om våra känslor. Dessutom är många duktiga på att snabbt stämpla och döma andra människor utan en uppfattning kring hur det egentligen ligger till. Mer om den här punkten i nästa inlägg under samma kategori!

Kommentera

Kommentera

Vad letar du efter?